4. srpna 2010

Lupénka a léčba pomocí světlené terapie biolampy

Lupénka je chronická zánětlivá kožní choroba, v jejímž průběhu se střídají období klidu a vzplanutí. Lupénka je onemocnění tzv. autoimunitní (imunitní systém napadá buňky vlastního těla). Propuknutí choroby vyvolávají tzv. spouštěcí faktory. Mezi nejčastější patří stres, psychosociální vlivy, infekce (hlavně dýchací chcest), poranění a některé léky.

K dlouhodobé cytostatické léčbě je určen přípravek metothrexát, jehož účinek spočívá v likvidaci buněk. Je to lék značně toxický a při dlouhodobém podávání může poškodit játra, ledviny a kostní dřeň, nebo žaludek a střeva. Je vyhrazen jen pro pacienty s těžkou formou lupénky. Další léčebnou látkou jsou deriváty vitaminu A, tzv. retinoidy. Jsou určeny pro léčbu nastupujících a obzvláště těžkých forem lupénky. Stejně jako u jiných silných léků se ale brzy objeví podrážděná oční víčka, ucpaný nos nebo popraskané rty. Cyklosporin A se podává tehdy, pokud příčinou nemoci je chyba imunitního systému. Jako alternativu lze použít lokální aplikaci kortikosteroidů. Jestliže se ale nanášejí na rozsáhlejší plochy těla, mohou vyvolat zhoršení onemocnění.

U tohoto onemocnění je důležité udržovat kůži hydratovanou. Základem úspěšné léčby je dodržování zdravého životního stylu. Jedním z hlavních kroků léčby je tedy úprava stravovacích návyků, znamená to vyhnout se živočišným tukům, soli, cukru, ale také ostrým a kořeněným jídlům a tučným mléčným výrobkům, omezit alkohol a cigarety. Zvýšit by se naopak měl přísun vitaminů (zejména D), tedy čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, obilovin a luštěnin a mořských ryb.
Doporučuje se také postižené oblasti vystavovat slunci, avšak ne nadměrně. UV-A záření projevy lupénky potlačuje, ale opakované intenzivní léčení může zvýšit nebezpečí vzniku rakoviny kůže.

Toto riziko nenese světelná terapie polarizovaným světlem biolampy Biostimul. Biolampa je neinvazivní, snadno aplikovatelná a v léčbě lupénky zaujímá v kožním lékařství nezastupitelné místo.

Léčba lupénky a biolampa

Léčba lupénky je dlouhodobá a mákomplexní charakter. Je třeba zaměřit se na celkovou úpravu životosprávy a nebrat toto onemocnění jen jako kosmetický problém. Léčba je nutná. Kromě tělesných projevů může mít lupénka až zničující vliv na kvalitu života nemocného, znevýhodňuje jej společensky i na trhu práce, způsobuje nemocnému deprese, pocity méněcennosti. U pěti až dvaceti procent nemocných později způsobuje záněty
kloubů, otoky a může klouby poškodit. Riziko vzniku kloubní psoriázy se předem nedá odhadnout a její nástup přichází nenápadně, zpočátku bez znatelných příznaků. Lupénka tedy není jen onemocněním projevujícím se na kůži a zhoršujícím tak vzhled pokožky nemocného, ale skrývá se v ní nebezpečná choroba postihující a devastující pohybový aparát.
Včas zahájená, pravidelná a trpělivá léčba lupénky však přináší dobré výsledky. V tomto směru je naprosto jedinečnou metodou neinvazivní terapie polarizovaným
světlem biolampy Biostimul, a to pomocí jednoduchých a pravidelných aplikací Biostimulu na postižená místa.

Léčení lupénky je mnohdy složité a výsledky nejsou příliš patrné. Klasická léčba bývá často moc agresivní. Biolampa Biostimul a terapie jejím polarizovaným světlem tedy představuje jednu z mála možných účinných alternativ pro zmírnění průběhu onemocnění a jeho celkové zlepšení. Pacienti s tímto onemocněním zejména oceňují jednoduchost aplikace, která se provádí přímo na ložiska a jejich okolí – problematická místa především v oblasti kloubních jamek a záhybů pokožky. Výhodou při použití světelné terapie je také možnost využití působení přes akupunkturní oblasti, což napomáhá k optimalizaci imunitního systému a zvyšuje
ozdravný proces organismu. Vhodnými podpůrnými přípravky jsou BioFluid a Balneo Natural se žraločím olejem.